H Lanes σας ενημερώνει πώς...


Η διατήρηση της απώλειας βάρους έχει αναγνωριστεί σαν ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια στον αγώνα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Η δυσκολία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης αλλαγής συμπεριφοράς και στάσης ζωής. Δυστυχώς, πολύ συχνά οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από παχυσαρκία είναι ανυπόμονοι και επιδιώκουν ταχεία απώλεια βάρους, η οποία ωστόσο δεν είναι τόσο «ποιοτική» σε ότι αφορά την απώλεια λιπώδους ιστού, επομένως τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο εύκολα διατηρήσιμα. Φυσικά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη δυσκολία αλλαγής των συνηθειών μιας ζωής σε κάτι τόσο σημαντικό όπως η τροφή που πρακτικά βρίσκεται συνέχεια «μπροστά μας», καθώς και τις αντιστάσεις του οργανισμού στην απώλεια βάρους από άποψη φυσιολογίας.


Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με επιτυχημένη διατήρηση της απώλειας βάρους:


Προγραμματισμός της διατροφής και διατροφική ποικιλία

Αποφυγή διατροφικών απαγορεύσεων

Υποστήριξη από το περιβάλλον

Σταθερές συνήθειες και συνθήκες ζωής

Τήρηση ημερολογίου καταγραφής τροφίμων

Λεκτική και έμπρακτη επιβράβευση της προσπάθειας (από τους ιδίους και το περιβάλλον)

Τακτική ζύγιση (έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος του βάρους)

Τακτική άσκηση


Αν λοιπόν έχετε χάσει βάρος ή είστε στη διαδικασία απώλειας και σας απασχολεί η διατήρηση της, κρατήστε την παραπάνω λίστα και προσπαθήστε να υιοθετήσετε τουλάχιστον μερικές από τις οδηγίες αυτές. Καλή επιτυχία!


Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc


Πηγή : Lanes